Alt Yapı


Proyap Enerji olarak gelişen ve ihtiyaçları hızla büyüyen şehirlerde ve ülkelerde altyapı projelerinde palplanş uygulamalarıyla etkin bir şekilde rol almaktayız.

Palplanş, derin olmayan kanalların kazıları sırasında toprak tutuşu ve kazı desteği sağlamak için deniz, göl, akarsu kenarı gibi su seviyesi yüksek yerlerde, hidrolik çekiçler sayesinde çakılarak zeminin akmasına ve suyun gelişine engel olan malzemelerdir. Perde diyaframlar olarak adlandırabileceğimiz palplanşlar genelde çelikten yapılır.

Palplanşlar; nehir kontrol yapıları, limanlar, pompalama istasyonları, köprü ayakları, yol genişletmede uygulanan istinat duvarlarında, derin kazılarda, yer altı otoparklarında, tutucu bariyerlerde, yük altındaki temellerde, geçici ve kalıcı iksa çalışmalarında kullanılabilirler. Ayrıca çakılan palplanş perdeleri, planlanan kazının bitmesinin ardından basit bir yöntemle çekilip tekrar kullanılabilmektedir. Bu sayede temel kazı problemlerinde hem ekonomik hem de hızlı bir çözüm olarak kullanılırlar.

İksa sistemi; diyafram duvar, fore kazık, mini kazık, ankraj vb. yapı elemanları kullanılarak gerek çevre yapıları ve üçüncü şahısları, gerekse inşaatta çalışan ekipleri koruma amacıyla yapılan, çoğunlukla geçici fonksiyonlu kazı çukuru destek sistemidir. Özellikle yapılaşmanın yoğun olduğu şehir merkezlerinde, inşası yapılacak yapıların şevli kazıya imkân vermeyecek şekilde arazi sınırlarına dayanması sebebiyle, bodrum katların ve temelin inşa edilebilmesi için açılan kazı çukurlarının geçici ve/veya kalıcı iksa sistemleriyle desteklenmesi gerekmektedir. Dar yapı çukurunda iksa kendi içinde aralıklı yatay iksa, aralıklı düşey iksa, aralıksız yatay iksa ve aralıksız düşey iksa olarak dört kısma ayrılır. İksa elemanları içinde kazık, kalas, destek dikmesi, payanda ve yastık, destek kirişi ve destek gergisi bulunmaktadır.

Polietilen borular petrolden elde edilen etilen gazının polimerizasyon işleminden sonra elde edilen hammaddeden elde edilmektedir. Pe 100 rakamı ürünün çevresel gerilme (σ) değeri olan 10.0 MPa’a işaret etmektedir. Bu değer 32’lerden başlamış olup Pe 125 üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Bu değerin yükselmesi dayanımının arttığını gösterdiğinden aynı basınç sınıfı için et kalınlığının incelmesi anlamına gelmektedir. Bu ise hammadde tasarrufu ile Pe 100 borunun iç çap değerinin artması anlamına gelmektedir. Bu değerlerdeki iyileşmeler alternatif ürünler karşısında maliyet avantajı sunduğundan pazar payını arttırmaktadır.

Polietilen termoplastik ürün grubuna girdiğinden geri dönüşümü olan bir üründür. Çevre açısından olaya bakıldığında tekrar toplandığında ise ikinci sınıf ürünlerde kullanılabilmektedir.

Polietilen ürünün kaynak kabiliyeti çok yüksek olduğundan birleştirme yöntemleri çeşitlidir. Birleştirme yöntemleri; alın kaynak metodu, elektrofüzyon kaynak metodu, itme soket metodu ve ekstrüzyonlu kaynak metodudur. 

Kanalizasyon ya da lağım döşemi, pis ve atık suların özel kanallar aracılığıyla toplanıp atılmasını sağlayan altyapı sistemidir. Bu kanallarda künk ya da büz adı verilen kalın borular kullanılır. Atık karasu, gri su, lağım suyu, yağmursuyu taşınır.

Ayrıca bunların bir zarar görmesi ( delinme, yanma, kırılma ) sonucunda etrafa kötü koku yayılabilir. Yani kanalizasyon borularının çok sağlam olması lazımdır.

Kanalizasyon hatları genellikle 1/2 dolulukta 2fps hızla akacak şekilde tasarlanır. Asgari akış hızı, boruların temiz kalmasını sağlar ve katı madde birikimini engeller. Bina içi sistemlerde eğim %1 ile %2 arasında olmalıdır. Bina dışındaki sistemin uç (dış) noktalarındaki borular, en az %1 eğimle tasarlanmalıdır. Bu uç noktalardaki borularda az akış olacağından, %1 eğim, boruların temiz kalmasına yardımcı olur.

Yatay eğrilikli borular pek istenmese de bazı durumlarda gerekli olabilir. Böyle durumlarda, boru düzmüş gibi hesaplanır ve gerekli minimum eğime %50 eklenir. Böylece, borunun eğriliğinden kaynaklanan hidrolik enerji kaybı dengelenmiş olur.

İsale hattı yerleşim birimlerinin içme suyu ihtiyacını karşılamak için yer altına döşenen su dağıtım alt yapısı olarak bilinmektedir. İsale hattının suların iletilmesine katkı sağladığı bilinmektedir. Türkçede ise isale hattının su akıtma hattı olarak ifade edildiğini söylemek mümkündür. İsale hatları suyun iletilmesini sağlayan bir sistem olarak ifade edilebilmektedir. İsale hatları yer altında bulunmaktadır. Aynı zamanda suların akış şekillerine göre de farklılık gösterdiği bilinmektedir.

İsale hattının yaradığı iş ise suların dağıtımının sağlanması olarak ifade edilebilir. İsale hatlarının doğru bir şekilde planlanmasının da büyük bir öneme sahip olduğu bilinmektedir.

Kanalizasyon hatlarında oluşan problemleri gidermek adına atık su hatlarının yenilenmesi ve bağlantılarının yapılması konularında hizmet vermekteyiz. Atık suların modern yöntemlerle toplanarak çevreye zarar vermeyecek hale getirilmesi adına atıksu hattı döşeme çalışmaları yapılmaktadır.

Altyapı hatlarında oluşan problemlere müdahale ederek temiz çevreye katkı sağlamak adına, altyapının önemli unsuru olan atık su hatlarında oluşan sorunlara, kötü kokuların önlenmesi ve tıkanma sorunun giderilmesi için hızlı ve kontrollü bir şekilde müdahale ediyoruz.

Artık sadece su değil, petrol ve doğal gaz gibi enerji kaynakları da binlerce kilometre öteye taşınabiliyor. Peki çelik boru nasıl üretilir?
Su, doğal gaz ve petrol boru hatlarının yapımında spiral kaynaklı çelik borular kullanılıyor. Borular isimlerinden de anlaşılacağı gibi çelikten üretiliyor.

Boruların hammaddesi olan çelik fabrika alanına rulo halinde getiriliyor. Üretilecek olan çelik borunun özelliklerine uygun olarak seçilen çelik rulo üretim hattına vinç ile taşınıyor. Bu hatta 4 mm’den 25 mm’ye kadar et kalınlığında çelik sac işlenebiliyor. İlk olarak üretilecek olan borunun çapı, uzunluğu ve işlenecek çeliğin kalınlığına göre üretim hattı ayarlanır. Bilgisayar kontrollü üretim hattında, çelik sac ilk önce düzleştirilir. Bu işlemi saca baskı yapan ütüleme merdanesi yapıyor. Çelik boru üretimi işleminde hattın sonuna takılan çelik rulo hat üzerinde işlenmeye devam eden saca ekleniyor. Bu işlem için önce her iki çelik levhanın birleşme noktaları yüksek ısı ile kesiliyor. Bu işlemin amacı her iki sacın birbirine düzgün bir şekilde eklenmesidir.

Dere ıslahı ve taşkın önleme çalışmaları tasarımında yalnızca hangi malzemenin ne zaman ve hangi koşullarda kullanılacağının analizi yeterli olmayıp aynı zamanda doğayla uyumlu dizayn ve tasarımların yapının bütün haliyle değerlendirilmesi de en önemli faktörlerden biridir.
Doğal dere yatağının durumu hem plan ve yüksekliği ile hem de doğal çeşitliliğin korunması ile karakterize edilmelidir. Bu durumda tasarım hipotezi ve teknik çözümler biyomühendislik ile ortak bir payda altında küresel bir yaklaşım felsefesi olarak ele alınmalıdır.

Fore kazık; literatürde zeminde kazı veya sondaj ile açılan kuyuların donatısız veya donatılı olarak betonla doldurulması ile oluşturulan kazık olarak tanımlanmıştır. Proje, zemin ve yer altı suyu şartlarına göre; aralıklı, teğet ve kesişen formlarda imal edilebilirler. Kesişen kazıklar; yer altı su seviyesinin altında yapılan kazılarda sızdırmazlık perdesi teşkili için tercih edilir. Teğet kazıklar, su probleminin olmadığı fakat kazık arasından malzeme boşalması riski olan zeminlerde; aralıklı kazıklar ise, malzeme boşalma riski ve su problemi olmayan, kendini tutabilen zeminlerde uygulanabilir.

Ayrıca çalışma prensiplerine göre konsol veya destekli olarak tasarlanabilir. Konsol fore kazıklar, rijit bir başlık ile birbirlerine bağlanarak kemerlenme kapasitesine sahip bir iksa sistemi oluşturulabilmektedir. Destekli fore kazıklar, projesinde belirlenen aralıklarda ankraj uygulaması yapılarak iksa sistemi oluşturulur.

Tek ailelik veya küçük aile evi için konuk inşaat adımları şunlardır: Tasarımlar ve Projeler; Kat planları geliştirilir ve tahminler için bir malzeme listesi elde edilir (daha yakın zamanda yazılım tahminiyle yapılır)

İdareden binanın proje onayı alınır. Şantiye temizlenir.(varsa mevcut yapılar kaldırılır.) Zeminin kazısı; zemin etüd raporlarına, altbilgilerine göre hafriyat yapılır. Onaylı statik Projeye göre Temel betonu ve yalıtımı yapılır. Kaba yapı taşıyıcı sistem çatıya kadar devam ederken diğer taraftan bazı katlarda ince inşaat başlar. Dış duvarları ve çatıyı OSB veya kontrplak ve suya dayanıklı bir bariyerle örtülür. Düz çatılar için çatı parmaklıkları veya diğer kaplamaları takılır. Duvarları siding, genellikle vinil, ahşap veya tuğla kaplama ama muhtemelen taş veya diğer malzemelerle örtülür. Pencereler takılır. Dahili sıhhi tesisat, klima, elektrik ve doğalgaz tesisatları eklenir. Yapı denetim tarafından her aşama denetlenir. Yalıtım ve iç mekan alçıpan panelleri (ıslak alanlar için çimento levha) ve duvarlar ve tavanları tamamlamak için montajlar yapılır. Banyo armatürlerini takılır. İç duvarlar ve tavanların sırt üstü, asal ve boya yapılır. Banyo ve mutfak backsplash gibi ıslak alanlar için çimento levha üzerine ilave fayans yapılır. Yer döşemesi, halı veya ahşap döşeme gibi nihai zemin kaplamalarını takılır. Büyük cihazları kurulur. Orijinal sahipleri ev inşa etmedikçe, bu noktada genellikle satılır veya kiralanır.