Yol-Tünel-Köprü İnşaatları


Yol Yapım

Yolun geçeceği bölge dağlıksa normal işlere bir de toprağın kazılıp aşınması, istinat duvarlarının yapılması gibi işler eklenir.

Şevk Kazıklarının Çakılması; Yol yapımında şev kazıklarının çakılması önemlidir. Yol şevinin doğal arazi yüzeyini kestiği noktaların belirlenmesi gerekir.Bu işlemler eksen kazıklana ait en kesit doğrultularında yapılır.

Alt Yapı Yapılarının Yapılması; Yolun altındaki toprak tabakasına “alt tabaka” denir. Alt tabakadaki toprak zayıfsa güçlendirmek için içine kum, çakıl gibi malzemeler katılır. Aynı zamanda ağır silindirlerle veya şahmerdanlarla da düzeltilebilir.

Tünel Yapım

Sert kayaları oyarak tünel açma, genellikle makinelerle delik delerek ve patlayıcı maddeler kullanılarak gerçekleştirilir.

Mühendisler ve proje planlayıcıları, birincil kısıtlamaları da göz   önünde   bulundurarak   değişik   kayaç formasyonlarına   uygun   bir   kazı   yöntemi belirleyerek bu yeraltı yapılarının kazılarını planlayabilirler.

Genel olarak kaya ya   da   zeminde  açılan   bu   sığ   tüneller kazılırken  klasik  kazı  yöntemi  olan  delme patlatma ya da modern yöntemler arasında yer alan makine ile kazı tercih edilmektedir.

Köprü Yapım

Kirişli köprülerin sütunlarında ağırlığı taşımak için beton ya da çelik kullanılmaktadır.

Ahşap köprüler daha çok sanatkarlar tarafından inşa edilmiştir. Kafes sistem türünden taşıyıcı sisteme önem verilmiştir. Ayrıca kemer türünden ahşap taşıyıcı sisteme de ahşap köprülerde rastlanır. Kafes sistem köprülerde alt başlık çekme geçirilmelerine maruzken, üst boşluk basınç gerilmeleri taşırlar.

Çelik köprülerin bir türü olan asma köprülerde, köprü tabliyesi, iki ayağa bağlı çelik halatlara asılı olarak taşınır. Diğer bir tür de kafes taşıyıcı sistemi olan çelik köprülerdir. Bunların özelliği yüksek titreşimlere mukavim olmalarıdır.

Betonarme köprüler taş köprülere benzer şekilde inşa edilmiştir. Genellikle büyük açıklıklı betonarme kemer köprüler, üç açıklıdır.