Enerji


Güçlü teknik ve finansal yapısı ile Proyap Enerji  Güneş Santralleri kurulumu için gerekli olan tüm mühendislik, inşaat, tedarik, mekanik montaj, elektrik işleri, şalt sahası kurulumu, ENH yapımı  ve devreye alma faaliyetlerini yerine getirmektedir.

Proyap Enerji gerek kendi santrallerinin gerekse müşterilerine ait santrallerin işletme ve bakım süreçlerini deneyimli saha ekipleriyle uluslararası standartlar çerçevesinde aralıksız sürdürmekte, önleyici arıza bakım hizmetleri vermekte ve saha performanslarını üst düzeyde tutmaya büyük önem vermektedir.

Şalt sahası; güç trafoları, baraları ve diğer bütünleşik elemanları ile elektrik üretim, iletim ve dağıtımın yapıldığı tesislerdir. Şalt sahalarında trafolar aracılığıyla elektrik alçaltılıp veya yükseltilerek istenilen iletim seviyesine getirilir aynı zamanda bunun dışında da önemli fonksiyonları gerçekleştirilir. Kısaca enerji toplamaya veya dağıtmaya yarayan birimlerdir.

Yeraltı ENH üzerine havai hat olarak kurulmakta olan Enerji nakil hatları, taşıyıcı direk diğer adıyla pilon olarak temelleri sağlam oluşturulmuş transformatör istasyonlarına bağlı iletken yapılardır. Enerjiyi kontrol altına alarak, bakır ve alüminyum gibi iletken kablolarla, yüksek ve düşük enerjinin iletilmesinde taşıyıcı temelleri oluşturmaktadır. Yüksek izolasyon kurularak, elektrik enerjisinin uzak noktadan istenilen güç ile taşınmasında birincil görevi görür.

ENH bir hat türü olarak uzun havai hat olarak, yeraltından itibaren elektrik santralindeki gücün yoğunlaştığı bakır ve alüminyum iletkenlerin yalıtkan izolatör kaynağıdır. Türkiye’deki ENH sistemleri TEİAŞ tarafından kontrol edilerek çalıştırılmakta, yerleşim yerlerine göre sabitlenmektedir.

Elektrik iletim hatları düşük ve yüksek olacak şekilde 2 ayrı koldan incelenmektedir. Bu iki iletim hattı taşıdıkları enerji boyutuna göre adlandırılmaktadır.

Mekanik montaj bazen bileşenleri bir montaj hattında bir araya getirme işlemini tarif etmek için kullanılan bir terimdir. Bu terim aynı zamanda monte edilmiş bir ürüne veya bu şekilde yapılmış bir kısma da uygulanabilir. Her iki durumda da, mekanik montaj, komple bir ürün yapmak veya bir işlevi gerçekleştirmek için bileşen parçalarını bir araya getirme çağrışımını taşır.

İmalat ve endüstriyel bağlamda, mekanik montaj montaj hattı üretiminde kullanılan işlemdir. Bir ürün montaj hattından geçerken, her iş istasyonuna bir parça eklenir. Bazı hatlarda, konveyör her istasyonda durabilir, diğer fabrika hat ayarlarında ise konveyör sürekli hareket edebilir. Parça iş istasyonundan geçerken, işçi ya da endüstriyel bir robot, tamamlanan ürünün montajına katkıda bulunan bir görevi yerine getirir.

Mekanik montaj, ürünlerin uygun maliyetli ve zamanında montajını sağlamak için özel mühendislik teknikleri gerektirir. Mekanik montaj için ürünler tasarlamak için, mühendisler ürünü esas olarak tasarımda oluşturmalı ve daha sonra parçalarına ayırmalıdır. Bunu yaparak, mühendis montaj hattı teknolojisini kullanarak ürünü mantıklı bir sırada oluşturmak için gerekli adımlara karar verebilir.